Theta Network

Theta Network kan worden gezien als het kind van web3 en streaming. Dit platform staat klaar om de wereld van videostreaming en contentdistributie te veranderen dankzij blockchain-technologie. Terwijl diensten zoals Youtube en Netflix laten zien hoe effectief gecentraliseerde videostreaming kan zijn, biedt Theta Network een volledig gedecentraliseerde ervaring buiten het bereik van deze technologieën.

Theta Network is een blockchainnetwerk dat zich richt op media en entertainment, waardoor naadloze, gratis, en high-bandwidth contentlevering mogelijk wordt.

Met peer-to-peer technologie creëert Theta Network een netwerk waar deelnemers overeenstemming bereiken over de functies van het netwerk, wat zorgt voor meer democratie en macht voor de gemeenschap. Dit wordt toegepast op streaming, waardoor een intrinsiek blockchain- en gedecentraliseerd opslag-/leveringsnetwerk ontstaat dat de basis vormt voor Web3-videostreaming en andere opkomende mediaplatforms.

Wat is Theta Network?

Theta Network is een blockchainnetwerk dat zich richt op media en entertainment, waardoor naadloze, gratis, en high-bandwidth contentlevering mogelijk wordt. Het stelt bestaande mediaplatforms, waaronder esports, muziek, tv en films, in staat om ontwikkelingsopbrengsten te genereren. Bovendien helpt het bij het verminderen van CDN-kosten voor contentlevering. Theta Network beloont gebruikers voor het delen van hun opslagruimte en/of bandbreedte op apparaten zoals pc’s, mobiele telefoons of Smart TV’s. Gebruikers kunnen ook THETA verdienen als beloning voor het delen van video’s via Edgecast, een DApp, en Theta Network’s inhoudstranscriptie.

Theta Network stelt ontwikkelaars in staat om NFT’s, gedecentraliseerde beurzen (DEX/DeFi) en gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO) te bouwen. Al deze kunnen traditionele gecentraliseerde mediaplatforms ontwrichten. Deze infrastructuur biedt naadloze ondersteuning voor Turing slimme contracten. Het platform heeft twee inheemse munten: THETA – voor bestuur – en TFUEL, voornamelijk gebruikt voor het vergemakkelijken van transacties.

Uiteindelijk is Theta toegewijd aan het bieden van een gedecentraliseerde altchain voor videostreaming en contentdistributie.

Het ontstaan en het team

Theta Network is ontstaan uit het brein van Mitch Liu en Jieyi Long. Liu, een ondernemer die eerder betrokken was bij gaming en videostreaming, bedacht THETA.tv. Dit was de eerste live-streaming DApp die werd gebouwd met behulp van het THETA-protocol. Om de gebruiksmogelijkheden van blockchaintechnologie en de potentiële oplossingen ervan in de mediabranche te verkennen, bundelde Liu zijn krachten met Jieyi Long.

Jieyi had eerder gewerkt in designautomatisering en de game-industrie. In 2015 ontwikkelden ze samen SLIVER.tv, een eSports-platform. In 2016 werd Theta Labs opgericht.

Zowel de Theta blockchain als de token (nu munt) werden aangekondigd op Medium in november 2017. De verkoop ging live in januari 2018, met THETA oorspronkelijk als een ERC-20 token op Ethereum. Dit werd gevolgd door de eerste mainnet lancering (mainnet 1.0) in maart 2019.

Het Theta-protocol lanceerde vervolgens Mainnet 2.0 in mei 2020. Dit bracht Guardian nodes met zich mee, een tweelaags consensusframework ter aanvulling op zijn Enterprise validators. Deze werden beheerd door partners zoals Binance, Google, Blockchain.com, Gumi en Samsung.

Hoe werkt Theta Network?

Theta Network draait op een proof-of-stake (PoS) mechanisme. Daarnaast, met een meerlaags Byzantine Fault Tolerance (BFT) model, biedt het netwerk netwerkbeveiliging vergelijkbaar met die van Bitcoin of Ethereum, maar met snellere transacties en een hoger aantal transacties per seconde. Drie klassen van validators beveiligen dit unieke meerlaagse BFT-consensusmechanisme.

Ten eerste omvat dit een comité van 20-30 Enterprise Validator nodes. Ten tweede, een laag van duizenden op de gemeenschap gebaseerde Guardian nodes. En ten derde, Edge nodes bieden gebruikers eenvoudige toegang tot het doorsturen van videostreams.

Enterprise validator nodes
Google, Blockchain Ventures, Samsung, Sony Europe, Binance en Gumi Cryptos beheren deze enterprise nodes. Over het algemeen zetten deze bedrijven THETA-tokens in om transacties op het netwerk te valideren. Deze methode is de eerste stap om de veiligheid van het netwerk te waarborgen en vereist dat deze bedrijven 1 miljoen THETA-munten inzetten.

Guardian nodes
Guardians vormen een overkoepelende set van het validator comité. Ze produceren een keten van blokken en controleren de geldigheid van deze keten. Geldige blokken vereisen dat ongeveer twee derde van de Theta guardians deze valideren.

Edge nodes
Naast Enterprise Validator en Guardian nodes maakt Theta Network ook gebruik van Edge nodes, die door gemeenschapsleden worden beheerd. Deze peer-to-peer “EdgeCast” technologie werd geïntroduceerd bij de lancering van Theta’s 2.0 mainnet. Het stelt gebruikers in staat om live videostreams vast te leggen en videomateriaal om te zetten terwijl ze overtollige bandbreedte distribueren.

Deze Edge node technologie vormt de basis van de gedecentraliseerde streaming DApps van het netwerk. Vanaf juli 2022 draaiden er meer dan 100.000 Edge nodes, die de gedecentraliseerde videodistributie uitvoeren die centraal staat in het Theta Network.

Een overzicht van functies

Theta’s officiële portemonnee: met de portemonnee-app kunnen gebruikers transacties uitvoeren (THETA verzenden en ontvangen) voor videostreaming.

Dubbele munten: Theta Network maakt gebruik van twee soorten munten. THETA is de governance-munt van het netwerk, en TFUEL wordt gebruikt om gebruikers te betalen voor het uitbreiden van de bandbreedte van hun computer naar het netwerk.

Thetadrop NFT: In het midden van 2021 lanceerde Theta Thetadrop – een NFT-marktplaats van non-fungible tokens die gemunt zijn op het Theta-netwerk, verhandeld in USD of TFuel. Echter, in tegenstelling tot populaire NFT-marktplaatsen zoals OpenSea, worden de gekochte NFT’s weerspiegeld in een adres in die portemonnee.